SZCHPH
SZCHPH
Dolety holubov.

Autor: Milan Kľačan

Dolety holubov.
Najstaršie prvé Najnovšie prvé
Potvrdenie vymazania

Naozaj chcete vymazať túto tému vrátane všetkých jej príspevkov? Túto akciu nie je možné vrátiť späť.

Vymazať príspevok?

Naozaj chcete vymazať tento príspevok? Túto akciu nie je možné vrátiť späť.

IB
Igor Barbírik
14.10.2009, 22:01
Pani kaťdy ma kusok pravdy ale tym sa nič nezmeni .všetkym ide len o kooficienty a body mam taky navrh že vypuštania možu byt 3 až 5 oblasti ale vysledki pasma maximalne oblast .aby sa predišlo velkym rozdielom v kooficientoc tak maximalne 2500 holubov pretože vyšie počty nasadenych holubov su največši problem jak s členmi tak s vysledkami pišete tu o suradnicach pri vypuštani tam 2 -5 km nehraje ulohu podstatne su tie doma ale aby sa predišlo podvodom pri vypuštani na uplne inych miestach je velky problem ale ked vypustia 3 až 5 učastnici a každy musia naraz zmerat suradnicu na jednom mieste v jednom čase je ta super kontrola pripadne ešte natočit na video len tak mimo obdivujem tie oblasti čo dokažu nasadit 15000 holubov a vydim že niektory chovatelia si preskumali ked som volakedi pisal že oblast bratislava alebo akosa volala bola od Bratislavy až po Trenčin
MK
Milan Kľačan
14.10.2009, 20:18
Diskusia sa trocha odklonila od pôvodnéj témy . Prvoradým cieľom nás všetkých by malo byť očistiť tento náš koníček od rôznych podvodníkov. Osobne som navrhol vypúťanie 2-3 OZ,aby sme zabránili podvodom s vypúšťacími časmi.Výsledky sú už vecou dohody či budú spoločné , alebo klubové. Je jasné, že veľký" majstri zo slabšéj konkurencie sa tomu budú zubami nechtami brániť. Pri takýchto veľkých spoločných pretekoch sa nestane , aby niekto mal prvých 20- 25 holubov v oblasti.Stáva sa to v malých oblastiach .Tam, kde je väčšia šanca na podvod alebo slabá konkurencia ...??? To nechám na Vás. Región SEVER dávam za vzor. Tam sa vedeli dohodnúť a dodržať slovo. Asi najväčší problém je , že veľa "majstrov" nevie "stráviť" , že víťaz je len jeden. Pri takomto kolose PODVODY s časom alebo súradnicami nemajú šancu.Tu nemôže zmanipulovať výsledky jeden človek, tu rozhodujú viacerý a O TOM TO JE.
IG
Ing.Miroslav Gašpar
14.10.2009, 19:08
p. Blahovský. Viete čo nieje fér. Že ako dôkaz beriete iba tu jednu stranu mince, ktorá možno mojej informácií nevyhovuje. Aj keď Sp.N. Ves a Prešov je vzdušná vzdialenosť 50 km. Ale ja som sa pýtal na iné štyri oblasti. A čo sa tíka Michaloviec. Tak treba tiež povedať že ich účasť na pretekoch je cca 85 členná. Tak čo tu chcete ešte aby boli menší. Aj keď rozlohové to jednoduché nemajú. Ale ja som ich vôbec nespomínal. Pozrite aký sme tu mi natlačený a pritom tu máme OZ, ktoré na pretekoch majú sotva účasť 60 členov. Tak potom treba povedať, že to a to OZ treba zrušiť a pričleniť tam a tam, alebo tieto OZ treba zlúčiť. Ale stále tu píšeme všeobecne a opakujem, porovnávame neporovnateľné.
MB
Milan Blahovský
14.10.2009, 17:54
P.Gašpar OZ Sp.Nová Ves má rozpätie cez 50 km, podľa súradníc chovateľov, ktorí možno v daný pretek neboli na štarte to je aj 66 km tak viem o čom hovorím. Čo myslíte koľko majú také Michalovce, Bardejov a koľko mal starý Prešov ? Tu sa rozpadli za posledných 20 rokov 2 OZ, povedzte mi koľko nových OZ resp. zmenených OZ počtom nových ZO v nich vzniklo na západnom Slovensku. Tu je problém prečo sa nedá schváliť to čo navrhujem, teda hranice medzi OZ.
IH
Ing.Zdeněk Horák
14.10.2009, 17:53
Oldo, když jsem byl vyzván z vaší strany, abych prověřil starty OZ Senice z našeho území (protože je to i v mém zájmu), tak jsem hned odpověděl, že to by se zvrhlo v náš problém Horák - Chytilé. Proto jsem navrhnul a domluvil českého předsedu RK (nejsem naivní a na Chytile musí být akce nejméně na 120% zajištěna), člověka charakterního, neúplatného a detailistu, něco jako váš pan magistr. Co se týká vašeho prezidia, tak vlastně znám jen Milana Blahovského. Ten také jako jediný z prezidia informuje chovatelskou veřejnost na DF a řeší tento problém na prezidiu. Byl bych velmi nerad, aby náklady s tím spojené vyšly naprázno, přestože se jedná o člena prezidia SZ. Mě to celé připomíná náš parlament a nedotknutelnost! Představ si teď situaci Ing. Matušky, vydavatele časopisu Letu Zdar, když musí dodržet temín jeho vydání a váš zvez mu neodpovídá, jak má celou záležitost vyřešit. Tato situace u tohoto člena prezidia byla v L.Z. 10/2007 a letos se opakuje znovu. Jak to pak vydavatel případně bude řešit. To mi odpověz, protože naši chovatelé na něj tlačí a nepříjemně se ho dotazují. Nesprávné či nepravdivé údaje tento čapis pak značně poškozují. Ještě jednou se poctivým členům vašeho prezidia omlouvám, pakli-že jsem někoho z nich neprávem urazil. Největší váš, ale i náš problém je v nedostatečné práci RK a výběru jejich členů. Tam celé problémy začínají , ale také i končí. Ale to jsou ty kamarádčovty v obou svazech.
MB
Milan Blahovský
14.10.2009, 17:49
Plne s tebou Laco súhlasím, zatiaľ iba v tomto.
LZ
Ladislav Zubaj
14.10.2009, 17:45
Pán Matalík presne to som mal na mysli aj ja.Príklad:Deklarovať 6krátkych 6stredných 4dlhé a 3super dlhé s možnosťou zmeniť a prispôsobiť podľa počasia aj jeden deň pred závodom.Lenárt to napísal dobre.Keď vieme ,že južné čechy sú v daždi a severné nie ,prečo by sme nemohli vymeniť deklarovanú 400vku z juhu za deklarovanú zo severu.A tak isto prečo by sme nemohli namiesto košovania v sobotu preložiť závod na pondelok atď...
ML
Milan Lenárth
14.10.2009, 17:24
1.Prerokovala a navrhla zapracovať do nových stanov tieto zmeny § 1 bod 8 Zväz zodpovedá za záväzky... § 3 bod 12 zabezpečuje doplniť nákup čipov a ich centrálnu evidenciu po chovateľoch bod 13 zabezpečuje dodržiavanie všetkých právnych a občianských noriem podľa občianského zákonníka číslo ….,a noriem ,ktoré upravujú život a prácu vo Zväze bod 14 zmeniť alebo upraviť ináč Zväz nevlastní žiadny dopravný prostriedok §4 bod 1 zmeniť maloletý a zrušiť vek §5 doplniť bod 4 V prípade zániku členstva zo špekulatívných dôvodov mať na člena dosah podľa obč. zákonníka číslo …,aby mohol byť trestnoprávne riešený §7 Povinnosti člena je potrebné prepracovať celý §8 doplniť podľa rozpočtových pravidiel a musí byť spísaná hmotná zodpovednosťplatná aj po zániku členstva, §9 doplniť OZ CHPH a rovnocenne regiony, športové kluby a ZO CHPH § 10 bod 1 doplniťZvolanie zjazdu musí byť oznámené členskej základni najmenej 4 mesiace vopred s materialmi, ktoré bude zjazd riešiť §11 bod 18 doplniť, ktorý rieši priestupky nielen rádových členov , ale aj členov prezídia a KK, volí sa na každom zasadaní VZ , vždy iní členovia §12 bod 6 doplniť pdla rozpočtových pravidiel a má podpísanú hmotnú zodpovednosť na volebné obdobie bod 15 pripravuje podklady na rokovanie VZ a zverejní ich 1 mesiac pred konaním VZ bod 25 doplniť podľa schválených rozpočtových pravidiel, musia mať podpísanú hmotnú zodpovednosť platnú na volebné obdobie §14 bod12 doplniť, všetky jednania sú verejné bod 16 zmeniť Predseda UKK sa zučastňuje jednaní prezídia s hlasom poradným bod 18 každý člen UKK vykonať najmenej 5 kontrol chovateľskej činnosti ročne, za kontroly sa mu platí náhrada podľa stanovených predpisov § 20bod 3 doplniť pri najmenšom počte 20 chovateľov s rozdielnými súradnicami,... bod 4 pri nižšom počte ako 20 chovateľov ….. §26 bod 2 doplniť hmotnú zodpovednosť za volebné obdobie bod 3 doplniť... ujmu zväzu a jeho organizačným zložkám, sú .. bod 7 Nadriadené orgány Zväzu môžu zasahovať …. § 27bod 2 zmeniť.... ktorí sa previnili, vedie disciplinárny senát, ktorý sa volí na každom VZ vždy iní členovia. 3.Pretekový poriadok je potrebné prepracovať celý iba niektoré návrhy - vypracovať povinnosti štartéra - každe OZ vlastniť GPS ,štartér na píše súradnice prevezme ofrankovanú obálku z adresou Zväzu a odošle na Zväz - čo s EKS ak nesedia časy , pokazila sa baterka v terminály chovateľa, ten ho zapojí do elektriky a terminál začne fungovať s meškaním prirátať čas ku konšt. holubom , vyradiť , alebo čo urobiť, myslím že hodiny sú rozpracované dobre , ale EKS nedôsledne. 4.Stanovy z roku 2005 asi neboli preregistrované, možno sa mýlim ale posledná registrácia je z 27.12. 1990 5. K rozpočtovým pravidlám , OZ CHPH Martin nemyslí schvaľovanie ročného rozpočtu,ale myslí rozpracovanie zásad pre tvorbu zisku a výdavkov uvediem príklad: nákup rodových obručiek 100 000 ks po 0,11 centov = 11 000 € predaj rodových obručiek 100 000 ks po 0,20 centov = 20 000€ zisk 9000 € čo je s ním ako sa používa Testovacia stanica Krškany podrobne rozpísať príjmy, výdaje, zisk a takto podrobne celé hospodárenie Zväzu rozpisať po položkách a na samy záver koľko peňazí je na platy a odmeny . Odmeny funkcionárov zverejniť , aby každý radový člen vedel ako sa nakladá s prostriedkami na šho dobrovoľného občianského združenia.
IG
Ing.Miroslav Gašpar
14.10.2009, 17:04
p. Blahovský. Mne je lauter jedno, či budú minikluby a pod. Ja som iba pragmatik. S tým futbalom máte pravdu, ale nedá sa to porovnať v našom prípade, kde podmienky nie sú zhodné. Tiež by ste nesúťažil v súťaži, kde jeden môže mať 11 hráčov a druhý iba 5. Viz. príklad San Maríno. Tiež bojovalo ako aucajder o postup, kde si ostatný na ňom robili iba body. Čiže bolo iba štatistom. Naše OZ má rozlohu Z - V Naháč - Šurianky 38,2 km a S - J Podolie - Voderady - 47,5 km. Koľko OZ vo Vašom kraji by sa vošlo na túto rozlohu? Podľa mňa 4. Poprad,Kežmarok,Sabinov a Sp. N. Ves. Keď ČSR vyhralo majstrovstvo Európy, tiež nikto neprotestoval, že to je podvod, lebo má iba 15 mil. obyvateľov. A že objektívne to je iba keď vyhrá Nemecko,alebo Francúzsko, V,Británia, alebo Španielsko. Preto neporovnávajme neporovnateľné. S tým vytvorením určitej hranice medzi OZ s Vami súhlasím. Tj. vlastne tá rajonizácia. A v tomto tz. územi nikoho, čiže ha hraniciach OZ práve dochádza k tým častým prestupom a špekuláciam. [%sig%]
PM
Peter Matalík
14.10.2009, 16:58
Pre výpočet MS by bolo vhodné určiť preteky KT,ST DT pred sezónou v určitom termíne napr.20.4.2010-3.8.2010,len stým rozdielom.že OZ si môže odlietať KT,ST DT v ktorom koľvek dátume už spomínaného termínu.Chovatelia by neboli nútení vypustiť holuby za každú cenu/zlé počasie,porucha auta/,ale zvolili by si náhradný termín aj cez týždeň!Bolo by to spravodlivo.Tento návrh sme predložili/OZ Sabinov/,na mimoriadny zjazd SZ.
OS
Oldrich Savara
14.10.2009, 16:40
Zdeňku ! Mne ani tak nešlo o Tvoje konštatovanie, že nepoznám problematiku, skôr som rozladený nad tým, že si našiel iba jedného OK. Ale aj ty aj ja sme predsa tiež funkcionármi a v tvojom podaní tiež tí horší. Mňa na rozdiel od teba " urazilo ", že si takmer všetkých funkcionárov nefér otituloval. Veľmi si zazlievám, že som do vášho sporu nezasiahol skôr, pretože si Vás oboch vážim a chcem byť vaším priateľom pokiľ mi to pán Boh dovolí. Nakoniec mi dovoľ pomôcť si citátom z BIBLIE - človeče prach si a v prach sa obrátiš. A toto nech je mementom pre nás všetkých čo máme radi naše krásne poštové holuby. Väčšina z nás starších sme si kdesi verím, že nechtiac poubližovali, nedávajme našej mladšej generácii zlý priklad ešťe aj v kmeťovskom veku. Nebojme sa nasypať si piesok na hlavu a navzájom podať ruku. Verte mňa teší, že som dokázal odpustiť a preto sa obraciam na Vás ktorí zaťiaľ nedokázali odpustiť mne, urobte tak ako ja. Možno sa nám bude tá naša spoločná kára tlačiť ľahšie.
MB
Milan Blahovský
14.10.2009, 16:27
Na zjazde v jednom z príspevkov bol prednesený záujem o potrebu vytvorenia istej hranice medzi OZ, ktorá by jasne definovala, ktorý chovateľ kam patrí. Predsa chovateľ z lokality Popradu nemôže byť členom v lokalite Revúcej alebo chovateľ zo Sp.Podhradia súťažiť v OZ Sabinov či opačne. U nás sa to veľmi pekne zneužíva najmä ak sa jedná o prijatie tzv. nového člena do novej ZO či OZ. Dám si evidenciu holubov na manželku a tu zaregistrujem v susednej ZO, ktorá už patrí ale do iného OZ. To sú veci, ktoré je potrebné zastaviť pokiaľ chceme nastoliť istý poriadok.
Miroslav Ďurana
14.10.2009, 15:51
Milan, stými dvoma nasadzovacími strediskami si trafil. Toto žerie aj mňa, ale vieš čo je na tom zarážajúce, že v každom s týchto NS pracujú najvyšší funkcionári OZ.
ML
Miroslav Luhovy
14.10.2009, 14:25
Nahlasovať deklaráciu jeden deň pred košovanim?Tak to snáď nemyslíte vážne.A z akého dôvodu?MS má byť podľa mňa náročné.A to , že vGMS je vyhodnotených 66 chovateľov je podľa mňa v poriadku,veď ani na MS v atletike sa nedostanú všetci atléti.Deklarovať jednoznačne pred sezónou.To je môj názor.
MB
Milan Blahovský
14.10.2009, 14:20
Laco, MS píšeš, že splnilo 66 chovateľov, to si skade vybral ? Ak teda myslíš GMS potom o.k. Aj toto číslo by asi ešte o nejakého jednotlivca pri hlbšom rozbore regionálnych koef. narástlo.
Aj v ostatných kategoriach je iba prvá stovka na webe, bola tam kvôli informovanosti tzv. špice a ja ti garantujem , že tých čo spplnili jednotlivé kategorie ich bude okolo 400-500 v A, či B, 300 v C či E kategorii.
Predsa nemôžeš chcieť aby všetky ( a tie pre GMS náročné ) podmienky splnilo 50 % chovateľov SZ.
Ak malo MS chybu či inými slovami bolo náročné tak možno v tom, že OZ nemohli zmeniť termíny preteku príp.ak sa stiahli holuby pod kategoriu tak sa im pretek nerátal. Každý mal možnosť 1-2 rezervených pretekov. Ak sa teda vypustí z nových propozícii táto stať potom by to mohlo byť očistené a náhradný pretek by sa teda mohol zaradiť do MS. Nie však pretek navyše. Deklarácia pretekov je nevyhnutná, pretože po vojne býva každý generálom obzvlášť medzi chovateľmi. Pán Gašpar píše o malých ZO resp.NS kde by sa museli spájať susedné minikluby. Je to skutočne diskriminačné, ale ak chce niekto spĺňať prísne kritéria nejakej súťaže musí sa im podriadiť,
Ani naši futbalisti nebudú môcť hrať európske súťaže ak ich štadióny nebudú spĺňať isté normy a predsa im nik futbal hrať nezakáže. Ak si povie OZ, že vyhodnotí svoje majstrovstvo OZ z klubov kde bude 5 chovateľov je to ich vec, ale nech potom takýto chovateľ z daného OZ či NS nemá nároky byť zaradený do súťaže organizovanej SZ či FCI. Potom by sa ukázali tí majstri koeficientov či by mali snahu kamsi cestovať alebo by si čakali v papučkách kým im príde niekto pre holuby na pretek pomaly až domov. Veď je to nahlavu ak sú v jednom meste či obci 2 NS prípadne sú takéto od seba 1-2 km a majú minimálny počet členov v NS a to 7 ( aj to možno na 1 dopísali zaleteného holuba) Nehovorte mi že táram, pretože poznám situáciu v mnohých NS a stačí mi pozrieť do výsledkov, s ktorými denne robím a je mi jasné odkiaľ vetry dujú.
ML
Milan Lenárth
14.10.2009, 13:56
Milan kľudne to môže byť aj naopak ZO 10 členov,ale NS 20 lietajúcich s rôznych súradníc, preteky ak sa nezmenia podmienky MS by nemali byť dopredu deklarované, skôr by mohlo prejsť nahlásiť ho jeden deň pred uskutočnením a možno tiež neuvádzať do plánov miesto vypustenia , ale vzdialenosť miesto , štartéra so všetkým oznámiť predsedovi pretekovej komisie SZCHPH 1 deň pred nasadzovaním spolu s miestom vypustenia. Oz by malo mať v pretekových plánoch iba deklarované 6- 8 vypúšťacich miest, od juhu na sever. tie by sa nemali meniť niekoľko rokov.Navrhnúť niekoľko pretekov zo ST , DT a SDT kt by asi neprešli , kde by sa zúčastnilo celé Slovensko rozdelené do pásiem. P.Gašpar súhlasím s Vami, že prijať novú ZO do OZ by mala celá členská základňa a odobriť konferencia, u nás v Martine si chcú založiť novú ZO s pôsobnosťou v Hubovej v zápisnici z mimoriadnej konferencie sa k tomuto musia vyjadriť všetky ZO ak bude väčšina nesúhlasiť ZO nemôžu mať a musia nasadzovať v Sučanoch ako doteraz. Možno nové stanovy umožnia iné podmienky , ale myslím si , že nové stanovy sa tak rýchlo nepríjmu.
IG
Ing.Miroslav Gašpar
14.10.2009, 13:47
NO. Vytváranie väčších NS je síce pekná vec, ale chodiť resp. voziť sa každý týždeň dva krát a pri dvoj preteku dokonca tri krát niekoľko desiatok km. by počtu čl. základne určite neprospelo. Keď si to tak zvážim, tak u nás by z 15 chovateľov minimálne 7 skončilo. Tam kde kontroly dobre nefungujú tak áno, ale prečo trestať tých, kde to funguje ?
LZ
Ladislav Zubaj
14.10.2009, 13:22
Napíš už konečne ako si ty predstavuješ MS.Var mi nechceš povedať,že tohtoročne MS je Ok.Celé MS ovplivnené zlým počasím neuskutočnené závody a výsledok zo 4 000 členov SZ 66 vyhodnotených .Koľko že to je % chovateľov SZ.Ved je to na hanbu. Ako jasnovidci musíme deklarovať závody dopredu a potom bezhlavo sa ich zúčastňovať,chodiť s autom ako cigáni s kolotočmi a zničené holuby,zasraté ....si chodiť zobrať 40km a potom ich doniesť domov.Ved už aj moja dcéra sa s toho rehoce!!!Čo to nechápete?!?Všetci už konečne napíšte pravdu a nikoho sa nebojte a za nič sa nehanbite ......píšte!:o)
MB
Milan Blahovský
14.10.2009, 13:20
Teší ma skutočnosť, že chcete posilniť pravdepodobne veľkosť NS, pretože tieto 2 veci sa v našom ponímaní mnohokrát nesprávne spájajú. ZO je nepotrebné posilňovať tam pre posedenie na výročnej či členskej schôdze stačí aj 5 členov pre mňa za mňa, ale preteková činnosť začína v NS a tie sa musia posilniť, skvalitniť práca v nich. Nemôže tam byť nejaký diktátor či vypočítavec, ktorý ich bude ťahať za nos ako malé deti.
IG
Ing.Miroslav Gašpar
14.10.2009, 12:58
V prvom rade by sme mali poďakovať p. Ing. Horákovi za jeho vnesenie svetla do prípadu v ktorom sme do posial iba tápali a nič presne a konkrétne sme nemali ničím podložené. Ešte ráz vďaka. V druhom rade, hľadáme tu rôzne spôsoby ako zaviesť spoľahlivé kontroly, či už spájaním do veľkých regiónov, alebo do maxi štartov. Každá z týchto myšlienok má niečo do seba. Ale najlepšia kontrola je kontrola priamo na mieste, čiže doma. Nakoniec súčasný stav to dokazuje. Preto ako riešenie by malo byť : podvádzaš, tak celoživotný dištanc. OZ nerobila si dobrú kontrolu, zrušenie OZ a ostatných chovateľov začleniť do susednej OZ, ktorá si potom sama rozhodne, či ZO a NS ponechá v predošlej zostave, alebo jednoducho budú začlenený do jej ZO a NS. A každý si dobre rozmyslí, či budem dbať aby to v našej ZO a OZ bolo všetko v poriadku, alebo budem dochádzať nasádzať niekoľko desiatok km. prípadne sa budem musieť s koníčkom rozlúčiť. Čiže kamarátmi buďme, ale dlhý si platme. A nech sa v OZ potom chráni ten, ktorý by zapríčinil rozpad OZ. Nedáš - dostaneš. Tak toto by bol prípad pri nečestnom prístupe. Čo sa týka samostatných prestupov je stav nasledovný. Výbor OZ prehlasuje jednu , dve ZO a príjme členov z polohy s ktorou oni nesúhlasia, lebo sa nechcú stať štatistami. To je príčina. Ako účinok, ZO z druhého okraja OZ odchádza do susednej OZ. Preto prijímanie nových členov by malo byť iba so súhlasom všetkých ZO v danej OZ. V tomto prípade by sa prestupy určite znížili. Vychádzam z konkrétnych príkladov v našom OZ za posledných 12 rokov. S tou rajonizáciou tiež súhlasím. Napr. za isté obdobie chovateľ zmení svoje trvale bydlisko, alebo polohu holubníka a už je nešvár na scéne. Vyhodiť ho nesmiete, danej ZO to vyhovuje, lebo by stratila člena, ale že to v OZ vrie to je druhoradé. A stačí malá iskra a je oheň vo forme prestupu na streche. Čiže aj tu by mala byť možnosť ako si rajonizáciu udržať. A tak mať možnosť prispôsobiť tvar OZ čo najobjektívneším podmienkam. Nieje pravdou , že raz fúkne vietor zdola, ráz zhora. Treba si pozrieť mapy na dané oblasti, ako sa vyvíja teplota v danej lokalite počas roka a ako počas roka prevládajú vetri. V oblasti Trnava tj. cca 90% SVZ. Keby sme lietali z Rakúska, tak by nám holuby prilietali od Bratislavi. Keď že lietame z Čiech, tak nám holuby prilietajú od Myjavy . A to sú dlhoročné skúsenosti. No a ako príklad , teraz sa prijalo niekoľko členov od N.M.n.Váhom a výsledok. Z opačnej strany OZ ZO Trnava chce odísť do OZ Pezinok. Čiže samé OZ vytvárajú podmienky pre zbytočne presuny a preskupovanie sa. Ďalší členovia by sa mali prijať z OZ Sereď. Takže predpokladám, že nespokojnosť bude jak OZ Trenčíne, tak aj v OZ Sereď. No a je aj v OZ Trnava. [%sig%]
Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie.